Frisbeegolfissa tavoitteena on pelata kiekko avauspaikalta mahdollisimman vähillä heitoilla maalikoriin. Jokainen väylä lähtee liikkeelle avauspaikalta eli tiiltä ja maalikori sijaitsee vaihtelevan etäisyyden päässä avauspaikkaan nähden. Pelatessa pyritään lisäksi tekemään mahdollisimman vähän muita virheitä, kuten heittämään kiekkoa ulos väylältä.
Frisbeegolfin sääntöjä
Kun avausheitto heitetään avauspaikalta, tulee yhden tukipisteen, esimerkiksi toisen jalan, olla maassa. Lisäksi kaikkien tukipisteiden tulee olla avauspaikalla sillä hetkellä, kun kiekko irtoaa kädestä. Kun kiekko on irronnut kädestä, ei heiton yliastuminen eli avauspaikalta ulos astuminen haittaa. Toinen heitto heitetään siitä, mihin avausheitto on jäänyt, mikäli se vain on pysynyt väylän sisällä. Toisen heiton paikka voidaan merkata merkkauskiekolla eli minikiekolla, joka asetetaan heitetyn kiekon eteen samaan linjaan maalikorin kanssa. Merkkauskiekon tulee koskettaa heittokiekkoa, minkä jälkeen heittokiekon voi nostaa ja toisen heiton heittää merkkauskiekon takaa. Toisessa heitossa yhden tukipisteistä on oltava linjalla joka alkaa merkkauskiekon kauimpana koria olevasta reunasta ja jatkuu 30 senttimetriä taaksepäin. Heiton saa astua yli samaan tapaan kuin avausheitonkin, mikäli maalikorille on matkaa yli kymmenen metriä. Jos merkkauskiekkoa ei ole käytössä, voi heittopaikan merkata muullakin kiekolla.
Jos kiekko heitetään ulos väylältä pois pelialueelta, jatkaa pelaaja heittämistä joko edelliseltä heittopaikalta tai siltä kohdalta, josta kiekko ylitti pelialueen rajan. Joillekin väylillä on myös merkitty oma rangaistusalueensa, josta peliä jatketaan, mikäli kiekko menee ulos pelialueelta. Pelialueen ulkopuolista aluetta kutsutaan puheessa usein OB-alueeksi. Kun kiekko on ulkona, voidaan sen sanoa olevan out-of-bounds. Edellä mainittu rangaistusalue on puolestaan drop zone. Lajin harrastajien keskuudessa käytetään laajemminkin paljon Yhdysvalloista lainattuja englanninkielisiä sanoja. Jos kiekko menee pelialueen ulkopuolelle, lisätään tulokseen yksi rangaistusheitto. OB-alueiden lisäksi väylillä voi tulla vastaan kiertopisteitä. Kiertopiste voi olla esimerkiksi puu, jonka tietyltä puolelta kiekko tulee heittää. Kiertopistettä kutsutaan mandoksi. Jos mandon ohittaa väärältä puolelta, lisätään tulokseen jälleen yksi rangaistusheitto. Tämän jälkeen heittämistä jatketaan rangaistusalueelta tai kiertopisteen sijainnin osoittamalta linjalta.
Koska frisbeegolfia pelataan usein porukassa, on heittovuorojen määräytymiseen myös omat sääntönsä. Heittovuorossa on aina se, jonka kiekko on kauimpana korista. Jokainen väylä loppuu siihen, kun kiekko on väylän maalikorissa. Kiekon tulee olla joko korin pohjalla tai roikkua korin ketjussa. Korin päälle päätynyttä kiekkoa ei lasketa maalissa olevaksi. Radan voittaa pelaaja, joka on heittänyt koko radan läpi vähimmillä heitoilla kaikki rangaistusheitot mukaan laskettuna.
Frisbeegolfheitot
Frisbeegolfheitot jakautuvat karkeasti rysty- ja kämmenheittoihin. Rystyheitoissa kiekko heitetään takaa heittokäden kyljen osoittaessa heittosuuntaan. Heittokäsi tuodaan kropan läheltä vartaloa kiertäen takaa eteen. Frisbeegolfheittoon pyritään saamaan mahdollisimman paljon voimaa koko vartalosta. Heittoa verrataan usein esimerkiksi ruohonleikkurin käynnistämiseen. Kämmenheitto lähtee puolestaan toiselta puolelta vartaloa. Se on samantapainen tenniksen kämmenlyönnin kanssa. Frisbeegolfissa on tosin kyynärpää koukussa. Kämmenheitossa voima tulee erityisesti ranteesta ja sormista.
Liitoradoiltaan rysty- ja kämmenheitot ovat vastakkaiset. Ne toimivat pitkälti toisensa peilikuvina, minkä takia niitä valitaan käytettäväksi erilaisissa tilanteissa. Kiekon lentorataan vaikuttavat myös esimerkiksi sääolosuhteet, kuten tuulisuus sekä kiekon ominaisuudet. Ennen radalle lähtöä voikin olla hyvä tarkistaa paikallinen sääennuste, jotta osaa varata mukaan oikean varustuksen. Kiekkoa voi myös heittää eri kulmissa, mikä vaikuttaa sen käyttäytymiseen ilmassa. Lentorata on usein joko U-kirjaimen tai loivan S-kirjaimen muotoinen riippuen käytetystä kiekosta ja heittokulmasta.
Frisbeegolfin säännöt ovat yksinkertaiset ja pelaaminen on helppoa. Eri heittojen harjoittelu vaatii aikaa ja toistoja, mutta ei vaadi erikoistaitoja. Pelaamaan voi lähteä kuka tahansa, milloin tahansa!