• Skip to primary navigation
  • Skip to main content

hafg.fi

  • Etusivu
  • Frisbeegolfin perusteita
  • Frisbeegolfkiekot
  • Frisbeegolfradat ja pelaaminen
  • Frisbeegolfkilpailut Suomessa ja maailmalla
  • Frisbeegolfseuran aktiivijäsenyys on leppoisa harrastus
  • Show Search
Hide Search

Frisbeegolfin perusteita

Frisbeegolf on urheilulaji, jossa välineenä käytetään frisbeegolfkiekkoja. Lajin periaatteet ovat hyvin samankaltaiset kuin perinteisessäkin golfissa. Lajissa tavoitteena on suorittaa frisbeegolfrata ja selvittää sen kaikki väylät mahdollisimman vähillä heitoilla. Vähiten heittoja heittänyt suorittaja, eli pienimmän tuloksen saanut, voittaa. Frisbeegolfin suosio on kasvanut valtavasti viime vuosina, mihin on monta syytä. Lajia on helppo harrastaa lähes missä tahansa ja sitä pystyy harrastamaan melkein kuka vain ikään, kokoon tai sukupuoleen katsomatta. Frisbeegolfratoja ja yksittäisiä koreja, joilla harjoitella, löytyy valtava määrä eri puolilta Suomea. Laji on ensisijaisesti kesäaikaan pelattava.

Frisbeegolfradat lyhyesti

Frisbeegolfradat muodostuvat väylistä, joita on usein yhdellä radalla joko yhdeksän tai kahdeksantoista. Täysmittainen rata on 18-väyläinen ja jakautuu kahteen yhdeksän väylän osaan. Tuttavallisemmin näistä kahdesta osasta puhutaan etu-yhdeksikkönä ja taka-yhdeksikkönä. Jokaisen väylän pelaaminen aloitetaan avauspaikalta eli tiiltä. Avauspaikalta löytyy usein väylän kuvaus ja ohjeistus mahdollisista lisäsäännöistä koskien kyseistä väylää. Väylä päättyy maalikoriin, jonne kiekko tulee saada. Väylät on useimmiten aseteltu niin, että edellisen väylän maalikorilta pääsee kohtuullisen nopeasti siirtymään seuraavan väylän avauspaikalle. Suomessa radat ovat joko avoimilla puistoalueilla tai puustoisilla metsäalueilla, painottuen metsäisempiin ratoihin. Maastot saattavat olla hyvinkin vaihtelevia ja haastavat pelaaja erilaisiin heittoihin. Maastot ja esteet tuovat vaihtelua pelaamisen ja pitävät lajin hyvinkin kiinnostavana vielä vuosienkin harrastamisen jälkeen. Frisbeegolfradoilla pelaaminen on Suomessa lähtökohtaisesti ilmaista ja aina avoinna, mikä on yksi syy lajin suureen suosioon. Esittelemme frisbeegolfratoja tarkemmin vielä omassa artikkelissa.

Frisbeegolfkiekot

Frisbeegolfissa käytettävät kiekot eroavat rantafrisbeeistä ja perinteisistä ultimate-kiekoista. Ne ovat kahta edellä mainittua pienempiä. Frisbeegolfkiekkojen halkaisija on 21-22 senttimetriä ja ne painavat vaihtelevasti 150 grammasta 180 grammaan. Frisbeegolfkiekot voidaan jakaa kolmeen kategoriaan. Pisimmälle lentäviä kiekkoja kutsutaan draivereiksi, lähestymiseen tarkoitettuja kiekkoja lähestymiskiekoiksi ja lyhyisiin heittoihin käytetään puolestaan puttereita. Frisbeegolfkiekkoja valmistavat eri merkit, joita ovat muun muassa Innova ja Prodigy. Esittelemme eri kiekkoja ja merkkejä tarkemmin omassa osiossa. Lajin harrastajilta löytyy monesti laaja kokoelma erilaisia kiekkoja eri käyttötarkoituksiin. Kiekkoja kuljetetaan mukana niille tarkoitetussa repussa ja sopiva kiekko valitaan usein väylän ja sääolosuhteiden mukaan. Mukana repussa kulkee usein myös pyyhe kiekkojen puhdistamista varten sekä oman paikan merkitsemiseen käytettävä pienikokoinen kiekko, eli minikiekko. Minikiekko lasketaan maahan heitetyn kiekon eteen ja se merkitsee paikkaa, josta seuraava heitto heitetään.

Frisbeegolfkilpailut ja Suomen frisbeegolfliitto

Lajin harrastajien lisääntyessä on lisääntynyt myös kilpaileminen. Lajin huiput tulevat suurimmaksi osaksi Yhdysvalloista sekä Suomesta ja Ruotsista. Iso osa lajin suosituimmista kilpailuistakin käydään Yhdysvalloissa. Suomalaiset frisbeegolfaajat ovat niittäneet menestystä:https://www.iltalehti.fi/muutlajit/a/81102229-2830-461a-ab22-5e34569c2f30 viime vuosina lajin parissa, niin joukkue- kuin yksilökisoissakin. Frisbeegolfin kansainvälinen kattojärjestö on Professional Disc Golf Association. Kansainvälinen kattojärjestö on perustettu jo vuonna 1976 ja sen pääkonttori sijaitsee Georgiassa Yhdysvalloissa. Suomessa toimii puolestaan Suomen frisbeegolfliitto, joka järjestää muun muassa vuosittain lajin SM-kilpailut. Suomen mestaruudesta kilpaillaan yksilö-, pari- ja joukkuekilpailuissa. Omat sarjansa löytyvät lisäksi juniori-ikäisille ja vanhemmille master-ikäisille kilpailijoille. Kilpailuja käydään eri radoilla ympäri Suomen.

Suomen frisbeegolfliitto pyrkii edistämään lajin tunnettuutta ja levittämään frisbeegolfia harrastuksena ympäri maata. Samalla se pyrkii edistämään lajia myös kilpa- ja huippu-urheilulajina. Lajin eteenpäin viemisellä pyritään tuottamaan parempaa fyysistä kuntoa ja hyvinvointia niin harrastajille kuin kilpailijoillekin. Suomen frisbeegolfliiton arvoja ovat yhteisöllisyys, yhdenvertaisuus ja vastuullisuus. Lajia viedään eteenpäin mahdollisimman helposti saavutettavana, tasapuolisena ja läpinäkyvänä. Sen säännöt ovat kaikille yhteiset. Tällä hetkellä lajin pariin pyritään saamaan myös lisää tyttö- ja naisharrastajia, koska lajin parissa on tällä hetkellä huomattavasti enemmän miespuoleisia harrastajia ja kilpailijoita. Naisille onkin perustettu vuoden 2016 alussa oma Suomen frisbeegolfliiton naisjaosto. Lajin pariin onkin löytänyt viime vuosien aikana lisää naisharrastajia. Valtakunnallisen liiton lisäksi Suomessa toimii monia paikallisia seuroja ja jaostoja. Frisbeegolf on ennen kaikkea matalankynnyksen laji, jonka harrastaminen sopii kaikille. Se on luonnonläheinen harrastus, joka edistää hyvinvointia.

Copyright © 2023